Ο πλανήτης εκμπέμπει SOS: Η Γροιλανδία έχασε 586 δισ. τόνους πάγου το 2019

Τον Νοέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές. Οι ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, είναι η μοναδική μεγάλη δύναμη που δεν ενέκρινε τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Συνδυάζοντας τα δύο παραπάνω, με τις πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες για το 2019, αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο σημαντική -για σοβαρότατους λόγους- υπόθεση είναι για όλον τον κόσμο, οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Την Πέμπτη ανακοινώθηκε μία νέα έρευνα, βάσει της οποίας η Γροιλανδία απώλεσε ποσότητες ρεκόρ πάγου το 2019, αποδεικνύοντας ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μας δεν αποτελεί μία αφηρημένη έννοια ή πρόβλεψη. Αποτελεί μία πραγματικότητα.

Η Γροιλανδία έχασε 585 δισ. τόνους πάγου μέσα στο 2019. Για να αντιληφθεί κάποιος τον όγκο της ποσότητας, αρκεί να σκεφτεί ότι το νερό που θα απελευθέρωνε η συγκεκριμένη ποσότητα πάγου, θα κάλυπτε ολόκληρη την περιοχή της Καλιφόρνιας με βάθος πάνω από ένα μέτρο.

Η έρευνα δεν βασίστηκε σε υπολογιστικά μοντέλα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν μία πιθανότητα λάθους, αλλά σε δορυφορικές μετρήσεις ακριβείας.

 

Το λιώσιμο των πάγων δεν είναι μία απλή υπόθεση για τον άνθρωπο, καθώς αφενός συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή του κλίματος και αφετέρου, αυξάνει τον όγκο του θαλάσσιου νερού, με συνέπεια παραθαλάσσιες περιοχές να κινδυνεύει το αμέσως επόμενο διάστημα με πλημμύρες ή ακόμα και εξαφάνιση.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις και τα στοιχεία των δορυφόρων, οι πάγοι στη Γροιλανδία λιώνουν με εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες σε σύγκριση με το παρελθόν. Το τελευταίο ρεκόρ απώλειας πάγου στη Γροιλανδία είχε καταγραφεί το 2012 και ήταν 511 δισ. τόνοι πάγου.

Ποια είναι η εκτίμηση των περιβαλλοντολόγων; Το αυτονόητο. Το λιώσιμο των πάγων αποδεικνύει τη ραγδαία αλλαγή του κλίματος στη Γη και συμβάλλει στην ενίσχυσή του.

Πέρυσι, το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και μόνο πρόσθεσε 0,06 ίντσες στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αυτό μπορεί να μην μοιάζει πολύ στον μέσο άνθρωπο, αλλά με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, είναι πολύ μεγάλο μέγεθος, καθώς σε αυτό το νούμερο προστίθεται το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, στην Ανταρκτική και στις υπόλοιπες παγετωνικές περιοχές και κάθε χρόνο ο συνολικός όγκος προστίθεται στους προηγούμενους, ενώ το φαινόμενο γίνεται ολοένα και πιο έντονο.

Αν, λοιπόν, βγει ο καθένας από εμάς μέσα από τη γυάλα του μικρόκοσμου που ζούμε, θα αντιληφθούμε ότι οι αμερικανικές εκλογές δεν αφορούν τους Αμερικανούς και μόνο, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Διότι η πολιτική των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή, ήταν καταστροφική και αδιανόητα ανεύθυνη. Ήταν μία πολιτική της λογικής που ακολούθησε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος απέναντι στην κρίση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, με συνέπεια οι ΗΠΑ να μετράνε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Η κατάσταση στο κλίμα είναι οριακή και αν δεν δώσει μάχη η ανθρωπότητα, ίσως όχι για να αποτρέψει τις εξελίξεις, αλλά τουλάχιστον για να τις επιβραδύνει, κερδίζοντας πολύτιμο και ίσως σωτήριο χρόνο, τότε τα αποτελέσματα για τις επόμενες γενεές θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταστροφικά.

Πηγή: protothema.gr