Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και σχετικών αναβολών, κυρίως λόγω των ευρωεκλογών, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε χθες επισήμως –την πρώτη του είδους– ρύθμιση για την αποκατάσταση της φύσης.
Η εν λόγω νομοθεσία θέτει το πλαίσιο για την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ και όλων των οικοσυστημάτων που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.
Συγκεκριμένα, η νέα νομοθεσία ορίζει νομικά δεσμευτικούς στόχους και υποχρεώσεις για την αποκατάσταση της φύσης σε καθένα από τα καταγεγραμμένα οικοσυστήματα –από χερσαία έως θαλάσσια, γλυκά νερά και αστικά οικοσυστήματα. Πρόκειται για μέρος του «πακέτου» στο πλαίσιο της «πράσινης συμφωνίας» (Green Deal), που έχει τεθεί το τελευταίο διάστημα υπό αμφισβήτηση από συγκεκριμένα, κυρίως δεξιά κόμματα λόγω σχετικών αιτημάτων των αγροτών.
Στην ψηφοφορία τελικά το Βέλγιο απείχε, ενώ κατά ψήφισαν Ιταλία, Ουγγαρία, Σουηδία και Φινλανδία.
«Είμαι ικανοποιημένος με αυτή τη θετική ψηφοφορία σχετικά με τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος συμφωνήθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, η οποία έχει αποδώσει» τόνισε ο Βέλγος υπουργός κλιματικής μετάβασης, περιβάλλοντος και ενέργειας Αλαίν Μαρόν, η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου.
«Δεν υπάρχει χρόνος για διακοπή στην προστασία του περιβάλλοντός μας. Σήμερα, το Συμβούλιο της Ε.Ε επιλέγει να αποκαταστήσει τη φύση στην Ευρώπη, προστατεύοντας έτσι τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον διαβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών. Είναι καθήκον μας να ανταποκριθούμε στον επείγοντα χαρακτήρα της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, αλλά και να επιτρέψουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί στις διεθνείς δεσμεύσεις της» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τη σημερινή συμφωνία καλωσόρισαν ήδη οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D). Πρόκειται για «σημαντική ημέρα για την Ευρώπη καθώς μεταβαίνουμε από την απλή προστασία και διατήρηση της φύσης στην ενεργό αποκατάστασή της. Αυτός ο νέος νόμος θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε σε πολλές από τις διεθνείς περιβαλλοντικές δεσμεύσεις μας. Ο κανονισμός αποσκοπεί στην αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, σεβόμενος παράλληλα τις ανάγκες του γεωργικού τομέα, επιτρέποντας ευελιξία στα κράτη μέλη» ανέφερε ο Σεζάρ Λένα, εκ μέρους των σοσιαλιστών και επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης. «Η αποφασιστικότητα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ήταν καθοριστικής σημασίας για την εξασφάλιση αυτής της νομοθεσίας. Χτίσαμε την πλειοψηφία και η φύση βγήκε νικήτρια!» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Τα επόμενα βήματα
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα κράτη μέλη πρέπει να προγραμματίσουν εκ των προτέρων και να υποβάλουν εθνικά σχέδια αποκατάστασης της φύσης στην Κομισιόν, και κυρίως τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχουν τους στόχους. Πρέπει επίσης να παρακολουθούν και να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με την πρόοδό τους, βάσει δεικτών βιοποικιλότητας σε επίπεδο Ε.Ε.
Ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ. Θα ισχύσει άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη.
Έως το 2033, η Κομισιόν θα επανεξετάσει την εφαρμογή του κανονισμού και τις επιπτώσεις του στους τομείς της γεωργίας, της αλιείας και της δασοκομίας, καθώς και τις ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του.
Πηγή: GreenAgenda