H εταιρεία μας il Verde«ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΙΑ Ε.Ε.»  ολοκλήρωσε επιτυχώς τον Οκτώβριο του 2020 ένα μεγάλο έργο αναδάσωσης στις περιοχές Λύρειου και Νταού Πεντέλης, στα διοικητικά όρια των Δήμων Πεντέλης, Ραφήνας- Πικερμίου και Μαραθώνα. Η αναδάσωση πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής, στα πλαίσια εκτέλεσης του έργου «Κατασκευή αντιδιαβρωτικών- αντιπλημμυρικών έργων καμένων εκτάσεων Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνος» και του υποέργου «Αντιδιαβρωτικά φυτοτεχνικά έργα σε καμένες λεκάνες περιοχών Λύρειου και Νταού Πεντέλης» και πιο συγκεκριμένα στις καμένες λεκάνες απορροής.

Η εταιρεία μας προχώρησε στην υλοποίηση της εγκεκριμένης μελέτης της Δ/νσης Αναδασώσεων Αττικής, που αφορούσε τις καμένες δασικές εκτάσεις, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23/7/2018. Το μεγαλύτερο μέρος της δασικής έκτασης είχε καεί από επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές κατά το πρόσφατο παρελθόν, με αποτέλεσμα η έκταση να είναι υποβαθμισμένη και η φυσική αναγέννηση σχεδόν μηδαμινή. Για τους παραπάνω λόγους κρίθηκε αναγκαία η τεχνητή αναδάσωση και η υποβοήθηση του δασικού οικοσυστήματος να επανέλθει στην προηγούμενη δομή του και κατάσταση.

Στα πλαίσια του έργου πραγματοποιήθηκε αναδάσωση συνολικής έκτασης 1.500 στρεμμάτων με τη φύτευση 134.000 δενδρυλλίων. Πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση νέας βλάστησης η οποία περιελάμβανε τη διάνοιξη λάκκων και τη φύτευση φυταρίων, ενώ η συντήρηση της νεοεγκατασταθείσας βλάστησης περιελάμβανε εργασίες απομάκρυνσης βλάστησης (σκαλίσματα-βοτανίσματα), λίπανσης, διαμόρφωσης λεκάνης συγκράτησης νερού και άρδευσης.

Κύριο δασοπονικό είδος των καμένων εκτάσεων ήταν η Χαλέπιος Πεύκη (Pinus halepensis). Για την αναδάσωση επιλέχθηκαν μια σειρά από ελληνικά δασοπονικά είδη, τα οποία έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον και επιπροσθέτως είναι αρκετά ανθεκτικά σε ακραίες καιρικές συνθήκες (παγωνιά, καύσωνας). Ορισμένα από αυτά είναι: ο Ράμνος (Rhamnus alaternus), το Πουρνάρι (Quercus coccifera), η Μυρτιά (Myrtus communis), ο Σχίνος (Pistacia lentiscus), το Κυδωνίαστρο (Cotoneaster lacteus), το Λιγούστρο (Ligustrum amurense), η Αριά (Quercus ilex), η Δάφνη απόλλωνα (Laurus nobilis), η Μηδική (Medicago sativa), η Πικροδάφνη (Nerium oleander), το Σπάρτο (Spartium junceum), το Κυπαρίσσι γλαύκο (Cupressus arizonica), το Κυπαρίσσι ορθόκλαδο (Cupressus sempervirens), το Κυπαρίσσι πλαγιόκλαδο (Cupressus sempervirens horizontalis) και η Χαρουπιά (Ceratonia siliqua).

Σκοπός του έργου ήταν η οικολογική αναβάθμιση της περιοχής, η αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας, η αντιπλημμυρική προστασία και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ανθρώπου με γνώμονα πάντα την διατήρηση της ισορροπίας στη σχέση περιβάλλον-άνθρωπος.